streda 28. augusta 2013

Some tips how to buy clothes

Včera som narazila na zaujímavú otázku, ako nakupovať oblečenie tak, aby si človek mal čo obliecť a mohol bez problémov kombinovať to, čo už v skrini má. Presnorila som teda internet, pozrela si pár videí a nakoniec spísala tento krátky zoznam. Dúfam, že sa ním začnem riadiť aj ja :D.

1. inventúra (inventory closet)
Na začiatok je dôležité pozrieť si, čo už v skrini máme. Stratou času nie je ani spísanie, alebo nafotenie jednotlivých kusov oblečenia, aby sme pri každom nakupovaní nemuseli vyhádzať celú skriňu. Takto budeme mať stále prehľad o tom čo máme a čo potrebujeme.

Pri inventúre si môžete zároveň vytriediť skriňu, viac som o tom napísala tu: How to clean out your closet.

A tu sa dostávame aj k tomu, čo by sme mali v skrini mať. O tomto som písala v príspevku Must have in your closet.
Rovnako nezabudnite na obuv, vždy sa zíde mať aspoň jedny lodičky, sandálky, balerínky, čižmy a zimné topánky.
A nakoniec aj doplnky, ktoré môžu aj ten najjednoduchší outfit zmeniť na nepoznanie.

2. zoznam (make a detailed list, what to buy?)

Rovnako ako keď si ideme nakúpiť potraviny a nechceme v obchode stráviť celú mladosť, potrebujeme si napísať zoznam. Najlepšie je spísať si čo najdetailnejší opis potrebného oblečenia napr.: biele tričko s krátkymi rukávmi, väčší strieborný náhrdelník, ... .
Takto ušetríme nie len čas, ale aj peniaze.

3. farby (what are my colors?)
Pri mojom hľadaní som narazila aj na perfektnú radu ohľadom farieb. Pred nákupom by sme si mali zistiť, aké farby sa hodia k našej pokožke, aby sme v obchode nestrácali čas nezmyselným skúšaním niečoho, čo pre nás nie je. Existuje na to mnoho testov. Jeden z nich mám v pláne v najbližších dňoch uverejniť.

Ďalšou farebnou radou je vyberať farby, ktoré sa k sebe budú hodiť a vzájomne sa dopĺňať. Môžeme napr. zladiť topánky a bundu alebo kabelku (v tomto prípade biela, čierna, hnedá, nikdy nie krikľavé farby ako červená a pod.)

4. postava (it's good for my figure?)
Rovnako dôležitým kritériom je poznať svoj typ postavy a čo sa k nej hodí. Zatiaľ som o tejto problematike písala v How to dress: under 160 cm. Nebojte sa, časom bude aj viac článkov :D

5. obchody (Choose 3-5 stores)
Niekedy, ak nemáme veľa času, je dobré si vytipovať niektoré obchody, ktorých ponuka oblečenia sa nám páči. Na jeden nákup si stačí vybrať tak 3-5 obchodov a detailne si ich prejsť. Nechceme sa predsa úplne uštvať a nakoniec nakupovať somariny. Máme zoznam a držíme sa ho. Výnimkou je naozaj krásny kúsok :D

6. kvalita (Look for quality)
Pri nakupovaní si dávajte pozor na kvalitu oblečenia. A pozor aj na to, že nie všetko drahé je aj kvalitné. Dôvodom prečo nakupovať kvalitnejšie oblečenie je, že vydrží dlhšie a bude aj lepšie vyzerať.

7. úprimnosť (Be honest with yourself: I love it?)
A posledným bodom je úprimnosť k sebe samej. Ak si budete niečo skúšať vždy sa sama seba opýtajte, či tú vec milujete a hneď zajtra si ju oblečiete. Ak budete váhať, pravdepodobne si ju nikdy neoblečiete a bude vám len zaberať miesto v skrini.

Ak pôjdete nakupovať s kamarátkami, tiež ich poproste o úprimnosť a kritický názor na vec. Nikdy nie je na škodu poznať názor okolia. :D 
Nechajte si od nich poradiť a možno vám vyberú vec, ktorú by ste si sama nevybrala a nakoniec zistíte, že sa vám páči. Navyše vás môžu odfotiť, pretože na fotke uvidíte oveľa lepšie ako v zrkadle, či sa k vám oblečenie hodí.

Ak by ste potrebovali pomôcť, napíšte mi :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára